Karnis helyének meghatározása

írta Ribacz Anna
Karnis felfúrása

Sok vásárlónk nem tudja, hogy pontosan hova kellene felfúrni a kiválasztott karnisokat. Ilyenkor a következő alapvető tanácsot szoktuk nekik mondani:

HOGYAN NE

Semmiképpen ne tegyük a karnist túl alacsonyra. Az ablaknyílás feletti közvetlen rögzítés összenyomja látványra az ablakunkat. Mindig hagyjunk el legalább 15cm-t az ablaknyílástól, de legjobb ha a nyílás és a mennyezet távolságának egyharmadát kalkuláljuk. Pl: ha ablak és mennyezet között 60cm a távolság, akkor a karnist az ablaknyílástól 20cm-re rögzítsük.

Hova NE rögzítsük a karnist
Túl alacsonyra rögzített karnis

karnis hossz

Fontos hogy a karnis hosszának meghatározásakor figyelembe vegyük a tervezett textileket és a mindennapi használat praktikumait is.

Egy vaskosabb dekor, dimout vagy bársony sokkal több helyet ígényel elhúzva mint egy vékonyabb vászon, taft vagy szatén.  Általánosságban elmondható azonban, hogy egy függönysál, a karnison elfoglalt területének 20%-át foglalja el oldalra elhúzva. (+/- a vastagságból eredő differencia)

Semmiképpen ne válasszunk túl rövid karnist. A hossz meghatározásánál mindenképpen adjunk az ablaknyílás szélességéhez még 10-10cm-t, hiszen a sötétítők elhúzott állapotban nem szabadna hogy sokat takarjanak az ablakfelületből.

Amennyiben rúdkarnist szeretnénk, gondoljunk arra, hogy a rúdkarnis tartókonzoljain túl már nem igen futhat át az anyag – ráadásul szeretnénk ha a kiválasztott végzáró dizájn is érvényesülne. Rúdkarnisoknál a tartókonzolok legyenek minimum 10-10cm-re az ablaknyílás széleitől, és további minimum 5-5cm-t kalkuláljunk a végzárók kihangsúlyozására.

Túl rövid karnis
Széles karnis

szoba nyújtása

Annak érdekében, hogy minél magasabbnak tűnjön a belmagasság, tegyük minél feljebbre a karnisunkat.  A hosszan lelógó textilek elegánssá teszik az enteriőrt és optikailag nyújtják a szobát.

Mennyezetről lógó függöny párkányig
Mennyezettől lógó függöny földig

Kapcsolódó cikkek

Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvek alapján. Elfogadom Read More